П`ятниця, 29.03.2024, 14:43
Вітаю Вас Гість | RSS

Яблуницька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 157
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Головна » Архів матеріалів


Святий вечір — одне з найбільш шанованих зимових свят у Карпатах. Головне його дійство, спільна вечеря всього роду, зберегло прадавню символіку зустрічі нового сонячного року. І хоча впродовж віків ці традиції і звичаї змішалися з церковними обрядами, однак наскрізною особливістю Святвечора залишилася народна магія, пов'язана з вірою в сили природи.

Приготування оселі до свята, очищення житла і душі, страви за старовинними рецептами, магія накривання столу, символіка подавання наїдків — усім цим господарі закликають у дім щастя, добро, спокій і мир, здоров'я, багатство й удачу.

Вечеря готується цілий передріздвяний день. До роботи беруться обов'язково з гарним настроєм. Інакше їда не вдасться, а це — погана прикмета. Господині не слід у цей день щось випозичати, бо «весь рік жебратиме». Мешканці Карпат подають на святвечірній стіл дванадцять страв «з усіх плодів городу й саду». Це символізує достаток і заповідає очікування добробуту. Адже бідний стіл, вважають горяни, провокує бідний рік. Усі наїдки — пісні, без м'яса, молока, яєць і жиру. Лише на олії. Обов'язкові ритуальні страви — кутя, узвар, борщ, голубці, вареники. Решта — залежно від родинних традицій та місцевих звичаїв.

Родина сідає до до Святої вечері, як тільки на небосхилі з'явиться перша зірка. Хто першим її побачить — буде щас ... Читати далі »
Переглядів: 386 | Додав: school_yablounic | Дата: 05.01.2015 | Коментарі (0)



5 січня розпочинається реєстрація осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2015 року.

Реєстрація буде тривати з 5 січня до 20 лютого.

Уважно ознайомтеся із загальними вимогами щодо реєстрації осіб для проходження зовнішнього оцінювання.

Ознайомитись із процедурою реєстрації можна:

1. На сайті Українського центру оцінювання якості освіти у розділі Реєстація (http://testportal.gov.ua/register/);

2. На сайті Івано-Франківського регіонального ценру оцінювання якості освіти (http://www.test.if.ua/informatsijna-lystivka-yak-zareestruvatysya-dlya-prohodzhennya-zovnishnoho-nezalezhnoho-otsinyuvannya-2015-roku.html);

3. На нашому сайті у розділі Каталог статей (стаття "Реєстрація осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2015 року");

4. На нашому сайті у розділі Каталог файлів (Інформаційна сторінка "ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ 2015 РОКУ")
Переглядів: 440 | Додав: school_yablounic | Дата: 04.01.2015 | Коментарі (0)



Сьогодні спецпотягом до Івано-Франківська прибуло півтисячі дітей з Донецької та Луганської областей.

Впродовж тижня в рамках благодійної акції «Різдво в Карпатах» дітки різного віку із Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської, Херсонської областей відвідають Івано-Франківщину. На Прикарпатті, разом із сім’ями місцевих мешканців, вони святкуватимуть Різдво, відпочиватимуть, ознайомляться з притаманними нашому регіону національними традиціями та візьмуть участь в низці культурно-мистецьких заходів.

Зустрічали гостей керівництво області та гірських районів Прикарпаття, куди діти відразу ж відправилися автобусами під наглядом супроводжуючих та медиків.

"Ми запропонували діткам разом зустріти Різдво, щоби розповісти про наші традиції, засвідчити їм нашу щирість і любов. Ми підготували різноманітні культурно-мистецькі заходи, плануємо також великий концерт в Івано-Франківську. Переконаний, чим більше ми будемо спілкуватися, тим сильнішою буде наша держава. Україна є єдиною, й проведенням цієї акції ми вкотре засвідчуємо громадянську єдність українського суспільства", - розповідає голова Івано-Франківсьокї ОДА Олег Гончарук.

Органі ... Читати далі »
Переглядів: 343 | Додав: school_yablounic | Дата: 03.01.2015 | Коментарі (0)

3-10 січня в рамках благодійної акції «Різдво в Карпатах» дітки із Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської, Херсонської областей відвідають Івано-Франківщину. На Прикарпатті разом із сім’ями місцевих мешканців вони святкуватимуть Різдво Христове, відпочиватимуть, ознайомляться з притаманними нашому регіону національними традиціями та візьмуть участь в низці культурно-мистецьких заходів.

Основна мета акції, як відзначає голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Олег Гончарук, засвідчити єдність українців, показати, що Схід і Захід знаходяться по одну сторону барикад, подарувати діткам новорічно-різдвяну казку й познайомити їх із багатим на традиції Прикарпаттям.

«Показово, що наші гості проживатимуть не в санаторіях чи готелях, а в особистих помешканнях жителів області. Такий формат було обрано свідомо, адже саме безпосереднє спілкування між мешканцями різних частин України сприятиме єднанню нашого народу. Ми розповідатимемо та показуватимемо діткам притаманні нам звичаї та традиції, можливо якісь переймемо у них. – розповідає Олег Гончарук. – Найголовнішим є те, щоби гості побачили й відчули тут нашу любов, отримали підтримку. Акція «Різдво в Карпатах» покликана створити умови для створення ще більш тісних зв`язків та дружби між жителями різних областей України».

У рамках підготовки до акції сьогодні, 2 січня, в обласній державній адміністрації під керівництвом голови ОДА Олега Гончарука відбулася нарада щодо о ... Читати далі »
Переглядів: 388 | Додав: school_yablounic | Дата: 02.01.2015 | Коментарі (0)



Степан Андрійович Бандера (106 років з дня народження)(* 1 січня 1909, Старий Угринів, тепер Калуського району Івано-Франківської області — † 15 жовтня 1959, Мюнхен, ФРН)— видатний український політичний діяч, ідеолог і теоретик українського націоналістичного руху ХХ століття, після розколу Організації українських націоналістів – голова Проводу ОУН-Б.

Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту проголошення Української Держави 30 червня 1941 року. 5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року – в центральну Берлінську тюрму. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері «Целленбау». У вересні 1944 року його звільнили.

Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені (ФРН). Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.

В Івано-Франківську річницю народження Степана Бандери відзначать урочистою ходою та поминальним віче.

1 січня 2015 року о 13.30 год. розпочнеться піша хода громадськості міста за маршрутом: Вічевий майдан – вул. Незалежності – вул. Степана Бандери – Європейська площа.

О 14.00 на Європейській площі біля пам’ятника Степану Бандері відбудеться святкове віче з нагоди відзначення 106-ї річниці від дня народження С.Бандери за ... Читати далі »
Переглядів: 393 | Додав: school_yablounic | Дата: 01.01.2015 | Коментарі (0)



Це свято ще називають Днем всесвітніх молитов про мир. 8 грудня 1967 року римський папа Павло VI встановив нове свято, Всесвітній день миру. Його відзначають в перший день кожного нового року. 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.
Мир на Землі, послаблення напруги в міжнародних та міждержавних відносинах, - це головні теми щорічних передсвяткових послань понтифіків до віруючих. Загальний лозунг Всесвітнього дня миру: «Пробач, і ти отримаєш мир».
Переглядів: 366 | Додав: school_yablounic | Дата: 01.01.2015 | Коментарі (0)

Переглядів: 326 | Додав: school_yablounic | Дата: 31.12.2014 | Коментарі (0)

Івано-Франківська область має рекордну кількість пам’ятників на честь Кобзаря: краєзнавці взяли на облік 211 пам’ятників Тарасу Шевченку.

Слід зауважити, що в жодній області України немає такої кількості пам’ятників. Цікаво, що найбільше пам’ятників на Прикарпатті Шевченку в Снятинському районі – 35.

Цей рекорд був офіційно зафіксований, сьогодні, 30 грудня 2014 року, в Івано-Франківську представниками Національного реєстру рекордів України.
Переглядів: 352 | Додав: school_yablounic | Дата: 30.12.2014 | Коментарі (0)

Добігає кінця ще один рік — найтяжчий в історії нашої країни. Події цього року змусили багатьох із нас переосмислити життєві цінності, посіяли в душах зерна небувалого патріотизму, любові до ближнього. Побажання одне одному і країні в цілому миру — у всіх на вустах.

Напередодні святкувань Нового 2015 року та Різдва Христового прийміть і наші щирі побажання миру та злагоди. Нехай у Вашому серці оселиться віра, любов і надія, а у Вашій домівці завжди буде тепло і затишно! Будьте толерантним, щирим, уважним до інших.

Бажаємо, аби добрі сподівання і прагнення супроводжували Вас повсякчас. Не втрачайте оптимізму, вірте у свої сили!




Педагогічний колектив Яблуницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів
Переглядів: 367 | Додав: school_yablounic | Дата: 30.12.2014 | Коментарі (0)

5 січня розпочинається реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2015 року.
Переглядів: 374 | Додав: school_yablounic | Дата: 30.12.2014 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 41 42 43 44 45 ... 50 51 »
Час
Наш Канал
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар України
Вхід на сайт
Пошук
Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітні сайти

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz