Середа, 24.04.2024, 18:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Яблуницька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 157
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Головна » 2015 » Листопад » 28 » 28 листопада початок Різдвяного посту
21:12
28 листопада початок Різдвяного посту

7 січня Церква святкуватиме Різдво Христове. Передує цьому великому святу встановлений Церквою піст. Це час посиленої молитви, обмеження від насолод, розмірковування про вічне, відновлення стосунків з ближніми та умиротворення свого серця для гідної зустрічі дня народження Господа Бога нашого Ісуса Христа, який заради спасіння людей зійшов з небес.

Починається Різдвяний піст 28 листопада і триває до 6 січня (за н. с.). Також цей піст ще називають «Пилипівка» тому, що починається після 27 листопада - дня пам'яті апостола Филипа.

Започаткування Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, сягає давніх часів християнства. Вже з четвертого століття св. Амвросій Медіоланський, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах про Різдвяний піст.

Спочатку цей піст тривав в одних християн сім днів, в інших - трохи більше. На соборі 1166 року, що відбувся при константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлі, всім християнам було призначено дотримуватися посту перед великим святом Різдва Христового сорок днів.

Мета посту полягає в тому, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе, молитвою, святими таїнством сповіді і святого причастя, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання дотримуватися Його вчення та жити за Його заповідями. Святитель Іоан Золотоуст з цього приводу говорить: «Хто молиться з постом той має два крила, що легші самого вітру; він швидше вогню і вище землі; тому, такий особливо є ворогом і воїном проти демонів, так як немає сильніше людини, що щиро молиться і постить».

Загальні правила дотримання Різдвяного посту менш суворі ніж у Великому та Успенському пості. Зрозуміло, що під час посту заборонені м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю Різдвяного посту за уставом забороняються риба, вино та олія, і дозволяється вживати їжу без олії (сухоядєніє) тільки після вечірньої служби. В інші ж дні - вівторок, четвер, субота і неділя - дозволено приймати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то послаблення посту поширюється тільки на вино та олію. З 2 січня по 6 січня піст посилюється, і в ці дні навіть в суботу та неділю риба не благословляється.

Але ми повинні пам'ятати, що основа посту є - боротьба з гріхом через утримання від їжі. Саме помірність, а не виснаження тіла, тому вищевикладені правила дотримання посту кожен повинен порівняти зі своїми силами, зі ступенем своєї підготовки до посту.

Піст тілесний, без посту духовного, нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, вважає що є кращою від тих, що не постять, впадає у гордість. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, з стриманістю від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з помірністю у подружньому житті, з уникненням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст не мета, а засіб - засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст - це дієта.

Як бути з дитячим постом? В пості дитини чи в пості дорослого - неважливо - завжди потрібно знати міру. Піст має бути в тих межах, в яких він не шкодить здоров'ю.

Тож нехай Господь допоможе нам достойно пройти цей піст і з чистим серцем та душею в Різдвяну ніч співати разом з небесним хором: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління(Лк. 2,14).

Переглядів: 351 | Додав: school_yablounic | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Час
Наш Канал
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар України
Вхід на сайт
Пошук
Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітні сайти

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz