Середа, 24.04.2024, 05:25
Вітаю Вас Гість | RSS

Яблуницька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 157
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Головна » 2015 » Листопад » 9 » День української писемності та мови
09:52
День української писемності та мови


День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

У День української писемності та мови за традицією:
покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю;
відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу.

У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

У 2010 році міністр освіти і науки, представник партії регіонів Д. Табачник заявив про відмову МОН України фінансувати проведення Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика. Конкурс був проведений без участі МОН України.

У Києві відбулася акція-протест «Займіться ділом, а не язиком!» спрямована проти законопроекту «Про мови» № 1015-3, який суттєво звужує сферу функціонування української мови. У заході, присвяченому Дню української писемності та мови, на вулиці Банковій біля Адміністрації президента взяли участь близько 500 людей. Серед них — студенти та викладачі національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного університету «Києво-Могилянська академія». До акції приєднався також літній чоловік із плакатом «Найгірші правителі в історії України: Ленін. Сталін, Янукович». Висловлюючи протест проти Закону України «Про мови» № 1015-3, присутні скандували «Займіться ділом, а не язиком!». З адміністрації президента мітингувальникам винесли привітання від голови держави. Проте, на думку протестувальників, Віктор Янукович не має жодного стосунку до його написання. Після цього було проколото надувну кульку діаметром близько одного метра з написом «Закон про мови», що мало символізувати недопущення його прийняття. З Банкової учасники акції ходою вирушили до Майдану Незалежності, вигукуючи «Слава нації», «Смерть ворогам», «Україна — нація», «Україна понад усе!», «Київ — українське місто», «Ми любимо українську мову», «Одна держава — одна мова», «Геть закон про мови», «В рідній країні — рідна мова», «Українській мові — жити». На головній вулиці країни із близько 600 свічок було викладено заклик «Відчуй смак української мови».
Переглядів: 443 | Додав: school_yablounic | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Час
Наш Канал
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар України
Вхід на сайт
Пошук
Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітні сайти

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz